PDF letöltés

Jól működik a NAV csodafegyvere

A kormány gazdaságfehérítő intézkedéseinek köszönhetően 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába 2018-ban, mint az előző évben. A tavaly július óta működő online-számlarendszer bevezetése jelentős mértékben megnövelte az áfabevételeket, ami éves szinten akár 300 milliárd forintos többletbevételt is eredményezhet a költségvetésnek.

Az online-számlarendszer júliusi bevezetése óta eltelt hat hónapban beküldött 28 millió számla rengeteg adatának feldolgozása és elemzése után jól elkülöníthetőek egymástól a szabályokat be nem tartó és a jogkövető adózók.

Sőt az online számla még az Európai Unió legnehezebben felderíthető csalástípusával, a számlázási cégláncok adócsalásával szemben is hatékony, így már jelen időben felderíthetők a csalárd láncolatok.

A rendszer rostáján például azonnal fennakadt az a cégláncolat, ahol az egyik tagnál az adatok 35 millió forint értékű kibocsátott számláról tanúskodtak, de a vállalkozás még csak áfabevallást sem nyújtott be. Az azonnali és gyors reagálásnak köszönhetően a költségvetés sem sérül, mert a várható megállapítás fedezetét a NAV ideiglenes biztosítási intézkedéssel és követelésfoglalással biztosította.

A jól működő online számlázás egyrészt biztosítja a szándékos jogsértőkkel szembeni célzottabb és gyorsabb fellépést, másrészt javítja az adómorált. Az adóhivatal jelzésére ugyanis csaknem az érintettek fele önként pótolta hiányosságát, volt olyan vállalkozás is, amely a NAV vizsgálatának hírére több mint 56 millió forint áfatartalmú számlát töltött fel pótlólag az online számlarendszerbe.

Az eddigi tapasztalatok alapján azonban az adóelkerülők jelentős része már a rendszer bevezetése előtt szabályosan, a ténylegesen beérkező bevételéről állította ki a számlákat.

 

A kormány intézkedései, illetve az adóhivatal gyorsabb és pontosabb nyomon követési képességi sok céget még az eddigieknél is jobban sarkallhat arra, hogy igyekezzen minden szabályt maradéktalanul betartani. 

Szintén nagyon jól működik a NAV kockázatelemző rendszere is, ahol az online számlaadatokat összevetik más, az adóhivatal által rendelkezésre álló adatokkal. Például a hivatal vizsgálja azokat, akik az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerben (ekáer) nagy értékű áru feladójaként szerepelnek, de a kötelező adatszolgáltatásukat nem teljesítették, illetve azokat is, akik nagy forgalom mellett nullás adattartalmú áfabevallást nyújtottak be, és azok sem maradnak ki, akik bejelentett alkalmazott nélkül jelentős bevételt értek el.

A költségvetési adatsor is bizonyítja, hogy a fél éve zavartalanul üzemelő online számlázással a gazdaságfehérítésben milyen eredmények érhetőek el, ugyanis tavaly 403 milliárd forinttal nagyobb áfabevétel érkezett az államkasszába, mint 2017-ben, ami a gazdaság növekedése mellett jelentős mértékben köszönhető a gazdaságfehérítő intézkedéseknek.