PDF letöltés

Jól működik a kormány csodafegyvere

2018 július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, azonnal adatot kell küldeni a NAV-hoz. Az azóta eltelt egy év és a tapasztalatok azt mutatják, hogy az adócsalók és szürkegazdaságban mozgók elleni legújabb fegyver szépen teszi a dolgát, számítások szerint 200-250 milliárd plusz bevételt termelhetett az államkasszának.

Szárnyalnak az áfabevételek

Pénzforgalmi szemléletben az év első 5 hónapjában a havi átlagos áfabevétel 348 milliárd forint volt, ami 27%-kal haladja meg a 2018-as év első 5 hónapjának átlagos értékét. Fontos azonban megjegyezni, hogy a kiugró növekedést nem csak a gazdaságfehéredés hatása okozta. 2018-tól ugyanis tovább csökkent az áfakiutalási határidő a megbízható adózók esetében, ez pedig értelemszerűen a pénzforgalmi adóbevételekre csökkentőleg hat (2017 januárjától a 75 napos határidő 45 napra csökkent, tavaly pedig 30 napra.).
A kormányzati szektor adatait figyelembe véve az idei első negyedévben 12,5%-kal emelkedtek az áfabevételek az előző év azonos időszakához viszonyítva. Erre utoljára a 2014-es évben volt példa. Az elmúlt két évben folyamatosan kétszámjegyű ütemben növekedtek az áfabevételek. 

Mennyit nyert az előző évben a költségvetés

Számítások szerint a 2018-as évben a 3920 milliárd forintos hipotetikus áfabevétellel szemben 4157 milliárd forint érkezett be a költségvetésbe (figyelembe véve a tavalyi áfacsökkentés hatását). Vagyis egy év alatt 237 milliárd forintnyi potenciális áfabevételi többlet keletkezett.

Összességében tehát azt mondhatjuk, hogy tavaly a fehéredés összességében 200-250 milliárd forintnyi plusz bevételt hozott az állam konyhájára és a kedvező folyamatok az idei év elején is kitartottak.

Látható egyrészt, hogy a NAV valós időben történő adathozzáférése önmagában javítja az adómorált, másrészt az adóhatóság sokkal hamarabb fel tud lépni az áfa-csalások ellen, mivel hamarabb jut információhoz, mindemellett megkönnyíti az adóellenőrzéseket, javítja a gazdaságpolitikai előrejelzéseket, modellezést, a tisztességes adózók pedig profitálhatnak a gazdaság fehéredéséből és a feketén működő vállalkozások háttérbe szorulásából.