PDF letöltés

Januártól újabb változások az online számlaadat-szolgáltatásban

Még éppen csak pár napja, hogy haladékot adott a NAV az 1.1-es adatszolgáltatásra történő kötelező áttérésre, már meg is jelentek a tervezett nyári online számlaadat-szolgáltatás változtatási csomag részletei.

A tervezetet egyelőre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csak egy fejlesztői platformon (a GitHub-on) tette elérhetővé, ahol bárki szabadon hozzájárulhat a tartalomhoz tudástár vagy fejlesztési javaslat hozzáadásával, még a csomag véglegesítése előtt. A fejlesztői konzultáció időtartama 1 hónap, így május végéig bárki véleményezheti és visszajelezhet a tervezet kapcsán. Ezt követően a NAV tervezetten június folyamán véglegesíti az új 2.0-ás verziószámú adatszolgáltatási sémát és július folyamán várhatóan elérhetővé teszi az erre vonatkozó teszt környezetet.

A kötelező szintű változtatások 2020. január 1-jével lépnek érvénybe, amikortól megszűnik a jelenlegi 1.1-es verziószámú adatszolgáltatási séma támogatása, ezáltal számlaadat-szolgáltatás már csak az új séma szerint lesz teljesíthető.

Bár most egy hónap haladékot adott az adóhatóság a verzióváltásra, az év végi átállást érdemes időben beütemezni, hiszen ebben az esetben közel fél éves felkészülési időt biztosít a NAV. Tehát újabb határidő halasztás nem várható, így már most érdemes elkezdeni a felkészülést az előírt változások tekintetében.

A sémaváltozásokkal együtt a jövő év elejétől átalakul az Online Számla rendszer is és várhatóan új szolgáltatásokkal bővül. E tekintetben a legnagyobb várakozás a vevő oldali számlalekérdezések automatizálására irányul, amely egyrészről megoldást jelent a jogszabályi megfelelés biztosítására az önszámlázás esetén, másrészt számos új lehetőséget biztosít az adózóknak, hiszen valós időben elérhetővé válik majd a bejövő oldali számlainformáció, sőt lehetőséget biztosít a belföldi összesítő jelentés teljes körű automatizálására is.