PDF letöltés

Hogyan értelmezzük az adófolyószámlát

Az adóhatóság minden évben küld értesítést az adófolyószámla egyenlegéről, de csak azoknak, akiknek ezer forintot meghaladó tartozásuk, vagy túlfizetésük van, esetleg késedelmi pótlék felszámítására került sor egy késedelmes befizetés miatt. Azonban, ha egy vállalkozás naprakészen szeretné tudni mennyi adótúlfizetése, vagy adótartozása van, néhány kattintással az adófolyószámla bármikor lekérdezhető.

Folyószámla kivonatot nem csak papíralapon küldhet a NAV, az elektronikus bevallóknak elektronikus úton küldi. Csekket nem mellékelnek a kiküldött nyomtatványhoz, az elmaradást – ha van – csak átutalással lehet megfizetni. A kiküldött kivonat címzésén nem magánszemély adózó estén a székhely szerepel, fő szabályként a bejelentett képviselő nevére érkezik a levél. Amennyiben végelszámolás alatt áll a cég, akkor a végelszámoló kapja meg a küldeményt.

Adófolyószámla értelmezése

A tranzakciók fajtáját gazdasági eseményenként ellenőrizhetjük. Tranzakció fajták pl.: befizetés, kiutalás, átvezetés (adónemek v. folyószámlák között), köztartozás miatt visszatartott összeg, ellátás, kiutalt összeg visszaérkezése. A gazdasági események dátumokkal vannak ellátva. A bevallási oldal kötelezettség oszlopában pozitív előjellel a megfizetendő kötelezettségeket, negatív előjellel a kötelezettséget csökkentő jóváíró tételeket találjuk. A pénzforgalmi oszlopban a befizetések találhatóak negatív előjellel, az adónemről történő átvezetés vagy kiutalás pedig pozitív előjellel jelenik meg.

Mindegyik adónem végén a külön összesített bevallási oldal és a pénzforgalmi oldal adatainak különbözete adja ki az adott adónem egyenlegét.

Mit tegyünk, ha…….

Elképzelhető, hogy az adófolyószámlán nem találunk olyan tételeket, amelyeknek tudomásunk szerint ott kellene lennie. Ilyenkor benyújthatjuk az „Észrevétel” elnevezésű nyomtatványt. Ha nem tudunk eligazodni valamely tétellel kapcsolatban, akkor ügyfél azonosítószám igénylése után telefonon lehet felvilágosítást kérni az adófolyószámlával kapcsolatban. Ügyfél azonosítószámot a TEL adatlapon lehet igényelni. Személyes ügyintézés szintén igénybe vehető felvilágosítás céljára.

Amennyiben az egyenleg zéró, nincs teendője a vállalkozásnak.

Túlfizetés esetén meg kell vizsgálni, hogy miből eredhet: lehet, hogy valóban több befizetés történt, mint a szükséges, de az is lehet, hogy egy bevallást nem adott be a cég, miközben az adó be lett fizetve. Ekkor a túlfizetés nem valós. Amennyiben valós a túlfizetés, akkor bent lehet hagyni az összeget későbbre, vagy lehet kérni kiutalást, de át is lehet vezettetni egy másik adónemre. Jelentősebb kiutalási kérés esetén valószínűleg behívják ellenőrzésre a céget.

Ha adótartozást találunk a cég az adófolyószámláján, akkor pontosítani kell, hogy miből ered a tartozás. Lehet, hogy csak elmaradt egy befizetés, de az is lehet, hogy jogtalan a tartozás kimutatása. Ilyenkor az ügyfélszolgálaton kell tisztázni a különbözetet.

Fontos tudni, hogy a NAV nem végez automatikus átvezetést az egyes adónemeken található adótöbblet és az adóhiány között. Tehát amennyiben az adózó az egyik adónemen látható túlfizetését szeretné átvezetni a másik adónemen lévő hiány eltüntetésére, akkor kérnie kell az átvezetést.

Az utóbbi időben már nem csak a központi adóhatóság, hanem a helyi adóhatóságok is kiküldik az adófolyószámla kivonatokat. Ezeken az önkormányzatok felé fizetendő és fizetett adó részleteit láthatja a vállalkozó.