PDF letöltés

Használjuk ki a lehetőségeket adómentesen

A magyar lakosság nagy százaléka még mindig nem gondolkodik pénzügyi tudatossággal. Kevesen gondolnak a jövőjükre és használják ki a kedvező befektetési lehetőségeket. A hosszabb távra tervezőknek érdemes olyan megtakarításba fektetniük a pénzüket, amely kedvező hozamú befektetési alapokat biztosít és öt év után akár adómentesen is hozzáférhető.

Ilyen, a befektetési alapokkal elérhető pénzügyi előnyt biztosít, ha a befektetést TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy a NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) kötjük le. A befektetési alapokkal elérhető hozamot csökkentik az adók, így ha lehetőség van rá, ennek összegét érdemes minimalizálni. Erre jelenthet megoldást az, ha TBSZ számlán (Tartós Befektetési Számla) vagy NYESZ számlán (Nyugdíj Előtakarékossági Számla) keresztül vásárolunk alapokat.

A TBSZ előnye akkor maximalizálható, ha legalább 5 éves befektetésben gondolkodunk, ugyanis az 1-3. évben az elért hozam 15%-os adóval vehető ki, a 4-5. évben 10%-ot kell fizetni, míg a 6. évtől adómentesen juthatunk hozzá a nyereséghez. Először a számla megnyitását követő 3. év végén van lehetőségünk úgy pénzt kivenni a számláról, hogy az ne szűnjön meg, illetve ne essünk el a befektetésen elért növekmény adómentességétől vagy adókedvezményétől

Fontos ugyanakkor, hogy a TBSZ esetében az első év úgynevezett gyűjtőév (nevezhetjük ezt 0. évnek is), vagyis ezt követően kell a pénznek legalább 5 évig a számlán parkolnia ahhoz, hogy adómentesen juthassunk hozzá. (Persze előfordulhat, hogy valaki például december 22-én nyit TBSZ számlát és vásárol befektetési jegyet, ebben az esetben pedig a 0. év alig pár napig tart csak.)

Érdemes megemlíteni, hogy bár a TBSZ-ra kizárólag a gyűjtőévben lehet befizetni, a gyűjtőévben vásárolt befektetési jegyeket a megtakarítási időszakon belül bármikor eladhatjuk, majd az összegből akár újakat vásárolhatunk, vagyis a Tartós Befektetési Számla maga nem köti meg ezt illetően a kezünket.

A NYESZ (Nyugdíj Előtarakékossági Számla) egy speciális értékpapír alapú, de tőkefedezeti alapon működő számlatípus. Ez azt jelenti, hogy a NYESZ számláról a számlatulajdonos értékpapírokat tud vásárolni és eladni, az előző év befizetései után pedig 20%, maximum 100 ezer Ft adókedvezmény jár. (Ha valaki 2020. január. 1. előtt megy nyugdíjba, akkor az adókedvezmény maximális összege 130 ezer Ft.) Fontos ugyanakkor, hogy a nyugdíj előtakarékossági számla (NYESZ), a nyugdíjbiztosítás és az önkéntes nyugdíjpénztár adókedvezményeinek felső határai nem adódnak össze, így egy év során nem 380 ezer Ft, hanem csak 280 ezer Ft lehet az adókedvezmény teljes összege!

A NYESZ számla esetében ugyanakkor kockázatot jelent, hogy a 2013. január 1-jét követően megkötött szerződések esetében a nyugdíjszolgáltatás csak akkor válik adómentessé, amennyiben a nyugdíj-előtakarékossági számlánkat a teljesítés évét megelőző 10. adóévben, vagy azt megelőzően nyitottuk meg. Itt a korábbi pénzkivétel jelentős költséggel jár: a már átutalt adójóváírás összegét 20%-kal növelve kell visszafizetni.

A NYESZ tulajdonosoknak ugyanakkor lehetőségük van idő előtt TBSZ-re átvezetni az azon lévő pénzt és értékpapírt. Ebben az esetben is az adójóváírást 20%-kal megnövelten kell visszafizetni, ám az értékpapírokkal elért hozam adómentessége továbbvihető, így a TBSZ-re történő átvezetést követő 5 év leteltével adómentesen lehet hozzájutni.

Közeledik az év vége, érdemes átgondolni a megtakarítási lehetőségeinket: mennyi a fizetendő személyi jövedelemadónk, amiből igénybe vehetjük az adójóváírást, mennyi a hosszú távú megtakarítási hajlandóságunk. Használjuk ki jól a lehetőségeinket!