PDF letöltés

Figyeljen, ne legyen kellemetlen a karácsonyi ajándék

Az ünnep körüli kellemetlenségek elkerülése érdekében a Magyar Posta a Nemzeti Adó-és Vámhivatallal egyetemben már most felhívja az online vásárlók figyelmét, hogy a karácsony előtti hetekben kiemelkedően megnövekvő csomagforgalom, illetve nemzetközi küldemények miatt tájékozódjon és készüljön fel időben mindenki és tudatosan döntsön a vásárlásról.

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az online vásárláskor vegyék figyelembe a webáruház által jelzett szállítási időt és a vámszabályok ismeretében döntsenek a megrendelésekről. Az e-kereskedelem dinamikus növekedésével párhuzamosan a küldemények száma is komoly megugrást mutatott az elmúlt években, és a lendület várhatóan idén is kitart. 2017-ben összesen több mint 21 millió belföldi csomagot és 18 millió feletti nemzetközi bejövő árutartalmú küldeményt kezelt a Magyar Posta, és idén újabb csúcs lehet: az árutartalmú küldemények száma éves szinten ismét mintegy 20 százalékos emelkedést érhet el.

A nemzetközi forgalomban a leggyakoribb küldeménytípus a nem regisztrált, közönséges levél. Ezek azok a küldemények, amelyek jellemzően  távol-keleti országból interneten rendelt terméket tartalmaznak ingyenes szállítással. Mivel ezek a küldemények közönséges levélként érkeznek, a postásnak csak a levélládába kell kézbesíteni, ugyanakkor gyakori, hogy ezek a küldemények méretük vagy alakjuk miatt nem férnek be a postaláda nyílásán, így a postás értesítőt dob csak be, hogy hol és mikor vehető át.  A nemzetközi forgalomban második leggyakoribb típus az ajánlott levél. Ezt a küldeménytípust a postás könyvelt küldeményként kezeli, azaz személyesen a címzettnek vagy meghatalmazottjának adható át. A nemzetközi árutartalmú küldemények száma évről-évre dinamikusan emelkedik.

A külföldről érkező árutartalmú küldemény leggyakoribb kiindulási pontja Kína, innen rendelnek a legtöbben, ezt követi az Amerikai Egyesület Államok, Hollandia, Szingapúr, Németország, és végül Szlovákia. A több nemzetközi küldemény több vámeljárást is jelent: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017-ben 64 ezer alkalommal vámkezelt Európai Unión kívüli országból feladott postai csomagokat, míg ez a szám idén már most meghaladja az 50 ezret. A NAV adatai szerint a csomagok leggyakrabban mobiltelefont, tabletet, étrend kiegészítőt, ruházati termékeket, illetve kiegészítőket, valamint LED lámpákat tartalmaztak.

Hasznos tudnivalók  

 • A csomag szállítási idejét mindig a webáruház határozza meg (a logisztikai partnerrel, partnerekkel kötött szerződése alapján), ezért ezt érdemes figyelembe venni rendeléskor. A szállítási idő leginkább attól függ, honnan rendelik: a karácsonyi forgalomban a távol-keleti országokból megrendelt áruk átfutási ideje 6-8 hét is lehet. Ezzel szemben az Európai Unióból jellemzően 1-2 hét.
 • Segíti a sikeres kézbesítést, ha pontos a szállítási cím: például, ha munkahelyre kérik a csomagot, akkor a megrendelő neve mellett a cég nevét is fel kell tüntetni.
 • Vámkezelés szükséges, ha az Európai Unión kívülről érkezik a csomag, és az értéke miatt vámköteles. Gyorsíthatja a vámkezelést, ha a csomagon szerepel az áru pontos megnevezése és értéke. Amennyiben a küldeményt vámkezeltetni kell, a Magyar Posta felveszi a kapcsolatot a címzettel, akinek nyilatkoznia kell a küldemény értékéről és a vámkezelési megbízásáról.

            Rendelt küldemény esetén csatolandó okmányok:

  • számla, és/vagy
  • paypal igazolás és/vagy
  • rendelés visszaigazolása (pl.: ebay) és/vagy
  • a NAV a vámérték alátámasztása érdekében további dokumentumokat kérhet be.

           Ajándékküldemény (magánszemélytől magánszemélynek térítésmentesen) esetén

           szükséges:

  • ajándékozó nyilatkozat a feladótól (formanyomtatvány nincs rendszeresítve),
  • a feladó és címzett adatai (név és cím),
  • a küldemény postai azonosítószáma, pontos tartalma, értéke, mennyisége.

            Egyedi engedélyek, igazolások kellenek, ha például gyógyszert hozatnak be, vagy    

            védett növényből, illetve állatból készült terméket.

 • A külföldi megrendelés esetén javasolt többletszolgálatásként nyomkövetést is kérni, így naprakész tájékoztatást kap küldeménye várható érkezéséről. Ha ingyenes szállítással rendelnek, annak útját nem lehet nyomon követni, a csomag érkezése kevésbé kiszámítható, és ezeknél a küldeményeknél gyakoribb a rutinszerű vámellenőrzés is.
 • Javasolt, hogy a címzett adja meg telefonos és email-es elérhetőségét is, hogy ha a küldeményt vámeljárásra kiválasztják, akkor a lehető leggyorsabban értesíteni lehessen.

Az interneten cégtől (pl. webáruházból) megrendelt és az EU-n kívülről érkező áruk 22 euró értékig vám és adómentesek, 150 euróig vámmentesek, de 27% áfát fizetni kell, 150 euró fölött pedig áfát és vámot kell fizetni.

Amennyiben EU-n kívüli magánszemély csomagot küld magyar magánszemélynek, úgy 45 euró értékig nem kell vámot és adót fizetni. 150 euróig vámmentes, de 27% áfát fizetni kell, 150 és 700 euró között 2,5% vámot és 27% áfát, e fölött pedig az áfa mellett már a vámtarifa szerinti vámot vagy kérelem alapján 2,5% vámot kell megfizetni.