PDF letöltés

Feltöltés egyszerűen az év végi hajrában

Elérkezett a december, itt az év végi rohanás, a teendők listázása, mit kell még ebben az évben megtennünk, beszereznünk, kinek és mennyit tudunk/akarunk ajándékozni és adakozni. És persze nem csak a karácsonyra kell ilyenkor gondolnunk, hanem a december 20-i adófeltöltésre is….

Bár számos javaslat érkezett a kormány felé a december 20-i feltöltési kötelezettség eltörlését illetően, de még ideáig nem jutott el a jogalkotás. Viszont mégis történt valami, hiszen a következő évtől enyhültek a szankciók, azaz a befizetett adóelőleg és az évet terhelő adó 90 %-ának különbözete után már csak maximum 10% lehet a mulasztási bírság. Hát ez is lehet karácsonyi ajándék…..

Ugyan ettől az adminisztrációs teher nem csökken, de az esetlegesen elkövetett hiba kevesebbe fog kerülni. Azonban elkerülhetőek a hibalehetőségek a megfelelő tervezéssel. Mindenképpen hasznos – és nem csak a december 20-i adófeltöltés miatt – ha az év végi zárás előtt történik egy áttekintés, s szükség szerint a helyesbítések elvégezhetek.

A komoly kihívást mégis az évben hátralévő időszak becslése jelenti, és nem számítási szempontból, hiszen arra egy jó program, vagy akár egy jól szerkesztett excell tábla is segítséget nyújthat. Az információhiány a legnagyobb ellenség az, ha nem jutnak el az illetékesekhez a kalkuláció alapját képező adatok. A  nem megfelelő információáramlásból eredő problémát sajnos külső eszközökkel nem lehet megoldani.

Az időszaki zárlatok, az adófeltöltés hatékony elvégzését, a munka alátámasztását, szervezését, dokumentálását ma már speciális programok is segítik, amelyek leveszik a rutinfeladatok elvégzésének terhét a vállunkról, így segítik az érdemi feladatra való koncentrálást.

A különböző elektronikus adatállományok (audit xml, adófolyószámla xml, NAV számlázó xml, excelltáblák) beolvasásával, az adatok összekapcsolásával széleskörű lehetőségünk nyílik nem csak a beszámoló, hanem az időszaki riportok összeállítására, az ellenőrzési és elemzési feladatok gyorsabb és hatékonyabb elvégzésére is.

A folyamatosan betáplált adatokból az utolsó állapot egyszerűen összehasonlítható a korábbi főkönyvi kivonatok adataival, a változások azonnal kimutathatóak. A főkönyvi kivonatot havi bontásban is lekérhetjük – így szinte ránézéssel megállapíthatóak a hónapok közötti jelentős eltérések, ingadozások, kiszűrhetőek az esetlegesen hiányzó tételek.

További egyszerűsítést jelent a munka szervezése. Az adó feltöltési kalkulációk előkészítéseképpen nagy segítség lehet, ha valaki – például egy asszisztens, adminisztrátor – betölti a programba az xml állományokat, a különböző táblákat, elvégzi az adófolyószámla egyeztetéseket. Egy elektronikus zárást, dokumentálást támogató program használatával sokkal gyorsabban megtalálhatjuk az esetlegesen előforduló hibákat, így biztonságosabban támaszkodhatunk az adófeltöltést megalapozó aktuális állapot számaira.

Remélhetőleg sikerül mindenkinek a számára megfelelő eszközzel hatékonyan, időben, bírság nélkül megoldania ezt a kihívást, hogy rövidesen már az ünnepi teendőink listáinak tanulmányozásával foglalatoskodhassunk.