PDF letöltés

Felszívja a munkaerőpiac a közfoglalkoztatottakat

A munkaerőhiány következtében az utóbbi hónapokban jelentősen felgyorsult a közfoglalkoztatottak elhelyezkedése.  Mivel a versenyszféra egyre kevésbé tud válogatni a munkavállalók között, így kiemelten figyelnek a közmunkásokra is.

A statisztikai adatok szerint rohamosan csökken a közfoglalkoztatottak száma, 2018 első öt hónapjában átlagosan 150 ezren dolgoztak az átmeneti foglalkoztatási formában, ami azt jelenti, hogy az elmúlt két évben nagyjából százezer főt vettek fel a versenyszférába, olyanokat, akik így kikerültek a közmunkaprogramokból.

Mivel a vállalkozások a munkaerőhiány miatt egyre kevésbé tudnak válogatni a munkavállalók között, változott a hozzáállásuk a közfoglalkoztatottakkal szemben. Ezt azt is jelenti, hogy a azoknak a vállalkozásoknak, akik közmunkásokat kívánnak – vagy kénytelenek – foglalkoztatni nagyobb hangsúlyt kell fektetni a felvett dolgozók képzésére, betanítására is, mivel a közfoglalkoztatottak jelentős része szakképzetlen.

A közfoglalkoztatottakat viszont ösztönzi az, hogy a versenyszférában a munkájukért jóval magasabb fizetéshez juthatnak, mint a közmunkáért kapott összeg.

Ez a tendencia főleg az északkeleti országrészben jellemző, ugyanis a nyugati országrészben már alig van közfoglalkoztatott.