PDF letöltés

Felhőbe költöztetik adataikat a vállalkozások

A mai digitális világban, ahol ma már rengeteg mennyiségű adatot kell elektronikusan feldolgozni, tárolni, szolgáltatni – például az adóhatóság felé – rendkívül fontossá vált a biztonságos adattárolás lehetősége. A cégek növekedésével bonyolultabbá, áttekinthetetlenebbé válhat a tárolt információ mennyisége, tárolási helye és módja. Ma már egyre több kis-és középvállalat látja abban a megoldást, hogy adatait felhőbe költözteti a hatékonyabb adattárolás és a nagyobb biztonság érdekében.

A felhő előnyei a technológia fejlődésével felértékelődnek, évről-évre növekszik a felhőalapú megoldást választók aránya. Mivel a felhőalapú adattárolás és szolgáltatások elterjedése és biztonságosságának megítélése egyre kedvezőbb a nemzetközi vállalatoknál is, a cégvezetők egyre könnyebben hozzák meg a döntést a felhőalapú megoldásokról.

A szervezetek költségmegtakarítást is tapasztalnak a felhőalapú adattárolás kapcsán. A középvállalatoknak most több lehetőségük van, mint bármikor korábban a biztonságosabb adattárolás terén. A felhőalapú megoldások és szolgáltatók számának növekedésével a piacon egyre több szereplő van jelen, ezért a körültekintő szolgáltató-választás elengedhetetlen.

Érdemes egy előzetes átvilágítást végezni, szűrőfeltételeket beépíteni a felhőszolgáltató kiválasztásának folyamatába, hogy valóban biztonságos és a szükséges hozzáféréseket biztosító megoldás legyen a végeredmény.

A hazai nagyvállalati körben is növekszik a felhőalapú megoldások népszerűsége és használatának aránya. E tendencia mögött több ok is meghúzódik. Egyrészt bizonyos szegmensekben a cégeknél növekszik a laptopok aránya, miközben kevesebb az asztali munkaállomás, másrészt változnak a munkafolyamatok és munkavégzési formák is, például a távmunka növekvő aránya, amelyhez szintén szükségesek a távolról is elérhető rendszerek, felhőalapú megoldások. A 100-nál több PC-t használó cégek 88 százalékánál a vállalati rendszereket és alkalmazásokat a munkatársak mobil eszközökről is elérhetik.

A magyar cégek is a felhőalapú megoldások legnagyobb előnyei között tartják számon a bevezetés gyorsaságát, a megbízhatóságot és rendelkezésre állást, az elérhetőséget, valamint a beruházási költségek megtakarítását.

Az adattárolás révén a cégek úgy látják, hogy a felhőszolgáltatással költséghatékonyabban érhető el számukra a magas szintű biztonság és kontroll, mint ami a középvállalatok számára önerőből elérhető lenne. Az azonban bizonyos, hogy mielőtt felhőalapú megoldást választanánk, meg kell bizonyosodni arról, hogy pontosan átlátjuk, hogy a felhőszolgáltatónál milyen adatokat kívánunk tárolni, illetve elérni. Ez fogja meghatározni, hogy milyen biztonsági szintet és szolgáltatásokat vár majd el a cég a felhőszolgáltatótól.