PDF letöltés

Fejlesztési adókedvezmények világa

A vállalkozók sokszor nincsenek tisztában a lehetőségeikkel és későn szembesülnek azzal, hogy milyen kedvezményekről maradtak le, ha például beruháztak.  Gyakran hallani, hogy nincs elég forrásuk ötleteik megvalósításához, hogy túl sok adót kell fizetni, a felkínált adókedvezményeket. Pedig az adózás terén sokkal több lehetőség áll a vállalkozók előtt, mint gondolnák.

 

Valójában Magyarországon a beruházások és a kutatás-fejlesztés területén kifejezetten támogató az adórendszer, csak nagyon kevesen ismerik és merik kihasználni a lehetőségeiket. Érdemes tehát egy-egy ötlet születésekor, vagy beruházás megkezdése előtt megkérdezni egy adótanácsadót, aki segíteni fog abban, hogy felmerült ötletekhez megtalálja az adócsökkentő lehetőségeket, de abban is, hogy a változást úgy menedzselje a vállalat, hogy biztosan megfeleljen az elvárt feltételeknek. Sőt, bizonyos esetekben ugyanis még utólag is van lehetőség érvényesíteni a kedvezményt. Azonban lényeges, hogy ne azért kezdeményezzünk, beruházzunk, hogy adót spóroljunk, hanem a tervezett programhoz, fejlesztéshez, üzleti tervhez keressük a legoptimálisabb, legális adózási lehetőségeket.

A fejlesztési adókedvezményekkel a fizetendő társasági adót lehet maximum 80%-kal csökkenteni, vagyis szerencsés esetben a tényleges adókulcs 9% helyett 1,8% lesz.

A kedvezmény felhasználását a beruházás megvalósítása után lehet igénybe venni, a beruházással létrehozott eszköz használatba vételekor, vagy az azt követő évtől kezdődően immár 12 éven keresztül, de legkésőbb a bejelentés, illetve a kérelem benyújtásának adóévét követő immár 16 adóévig. A kedvezmény mértéke a beruházás nagyságától és a megvalósítás helyszíne alapján számított támogatási intenzitási rátától függ; érvényesítése pedig a fizetendő társasági adó visszatartásával történik.

A kedvezmény intenzitása – vagyis, hogy a teljes beruházási összeg hány %-át kaphatják vissza adókedvezmény formájában – függ attól is, hogy mekkora vállalkozásról van szó: vagyis a nagy-, közép-, kisvállalati státusztól. A legnagyobb támogatási intenzitást a kisvállalatok kapják, esetükben ez elérheti a befektetett érték 70%-át is. Tehát optimális esetben 100 egységnyi beruházásnál 70 egység visszakapható a társasági adóból. Valamennyi adót azonban még a fejlesztési adókedvezményben részesülőknek is fizetniük kell, tehát egy évben csak a fizetendő adó 80%-át tarthatják vissza, amellyel jelenleg 1,8%-os effektív adókulcs érhető el.

A támogatási intenzitás függ attól is, hogy mennyire újszerű a projekt, pl. induló vagy új gazdasági tevékenység végzésére irányuló induló beruházás, és függ a megvalósítás helyszínétől is: minél elmaradottabb a térség, annál magasabbak a kedvezményösszegek.

Persze nem lehet bármire igénybe venni ezt a kedvezményt.
Formái lehetnek:

  • nagyberuházás, ami azt jelenti, hogy cég mérettől és megvalósítási helyszínétől függően 3,1 vagy 0,5 milliárd forintot el kell érnie a beruházás jelenértéken számított összértékének,
  • állati eredetű élelmiszert előállító létesítmény jogszabályban meghatározott élelmiszer-higiéniai feltételeinek megteremtését szolgáló beruházás, ha a beruházás értéke eléri a 100 millió forintot
  • önálló környezetvédelmi beruházás legalább 100 millió forint értékben
  • alapkutatást, alkalmazott kutatást vagy kísérleti fejlesztést szolgáló beruházás legalább 100 millió forint értékben
  • kizárólag film- és videógyártást szolgáló beruházás 100 millió forint felett
  • munkahelyteremtést szolgáló beruházás (100 millió Ft)
  • tőzsdei bevezetést követő beruházás (100 millió Ft)
  • szabad vállalkozási zóna területén megvalósított beruházás (100 millió Ft)

A fejlesztési adókedvezményt a beruházást tervező vállalkozások kérvényezhetik a Nemzetgazdasági Minisztériumnál. Egy formanyomtatványon kell bejelenteniük, hogy beruházást terveznek, melyhez szeretnék igényelni a fejlesztési adókedvezményt. Nagyon fontos, hogy ezt még a projekt megkezdése előtt kell megtenniük, mert elvesztik az adókedvezményre való jogosultságukat, ha a bejelentést vagy a kérelmet a beruházás megkezdését követően nyújtják be.

Bár jól látható, hogy aki szerencsés, az nagyon jól járhat a fejlesztési adókedvezménnyel, mert a végén a valóságosnál sokkal kevesebbe fog kerülni a beruházása, de fontos figyelembe venni, hogy egy vállalkozás esetleg igénybe tud venni más adókedvezményeket is – például a kamatkedvezményt, a k+F kedvezményt – s ennek tudatában tervezhet a fejlesztési

Nem utolsó sorban pedig finanszírozni kell a beruházást, tehát az jár jól, akinek van miből jól járni az adókedvezmény igénybevételével.