PDF letöltés

Ez a sikeres magyar cégek titka: mire érdemes figyelni

Magyarországon már évek óta nő a sikeres startup vállalkozások száma. De vajon mi kell ahhoz, hogy egy sikeres ötletből hosszú távon is jól működő vállalkozás legyen? Érdemes szakértőhöz fordulni.

A jó ötlet önmagában nem elég

A megvalósításhoz nem elég csak egy jó ötlettel előállni, a megvalósításhoz eltökéltség, kitartás is szükséges. Fel kell mérni, hogy az adott ötlet/termék megtalálható-e már a piacon, ha igen, milyen formában. Meg kell indítani a validálási folyamatot, vagyis fel kell mérni, van-e fizetőképes kereslete az ötletünknek, szüksége van-e a piacnak és az ügyfélnek a termékre, amit kitaláltunk. Ezzel párhuzamosan fel kell kutatni a jövendőbeli potenciális ügyfeleket és felmérni az igényeiket, erre jó megoldás lehet a piackutatás, kérdőívezés, interjúk. Ha túl vagyunk a validálási folyamaton, az elképzelésünk biztos lábakon áll, akkor jöhet a befektetők felkutatása.

Ebben az elsőként adódó lehetőség, még a tényleges elindulás előtt az úgynevezett 3F: Family, Friends, Fools, vagyis a család, a barátok és a "megszállottak", akik már a kezdeti ötletbe is beszállnak. Tehát első körben a közeli ismertségből lehet pénzt szerezni, hogy egyáltalán el tudjunk indulni, céget tudjunk alapítani.

Aztán indulhat a befektetők keresése. Több szervezet, egyetem is nyújt anyagi, vagy nem anyagi jellegű támogatást a már meglévő, vagy induló vállalkozásoknak. Léteznek startup versenyek, ahol be lehet mutatkozni, felhívni magunkra a figyelmet és újabb kapcsolatokat lehet szerezni.

Angyal befektetőt is lehet keresni, aki többnyire olyan befektető, akinek vannak sikeres vállalkozásai és befektetnének újakba. Kockázati tőketársaság leginkább akkor jöhet szóba, ha már működik a startup, viszont vannak olyan tőkealapok, akik ötlet fázisban is befektetnek.

Mi kell ahhoz, hogy egy vállalkozás sikeres legyen

Minden cég működése és lehetőségei eltérőek, tehát biztos recept nincs. Az indulás után még nagyon hosszú út áll a vállalkozások előtt, tehát a kitartás a megszállott eltökéltség nagyon fontos. Sok múlik a csapat összetételén. Egy jó struktúrával működő cég sikeresebb, ezért már az elején érdemes tisztázni a szerepköröket, illetve hogy minden folyamatnak legyen felelőse.

Meddig tarthat a startup cégek népszerűsége

A mai fiataloknak egyre fontosabb az önmegvalósítás és a szabadság, ezért vonzó számukra saját vállalkozást alapítani, vagy egy ilyen céghez tartozni. Mivel annyiféle iparág létezik, így nem várható, hogy telítődik a piac, hiszen a világ folyamatosan fejlődik, mindig szükség lesz új megoldásokra.