PDF letöltés

Érvek a nyugdíjas szövetkezetek mellett

Ma Magyarországon már 114 bejegyzett nyugdíjas szövetkezet működik, melyek 3-5 milliárd forint értékű szerződésállománnyal rendelkeznek, és mintegy 8-12 ezer nyugdíjas visszatérését segítették már a hazai munkaerőpiacra. A kimagasló számok ellenére azonban nyugodtan mondhatjuk: van még tartalék a rendszerben. A felmérések szerint ugyanis közel ezer olyan hazai cég működik ma Magyarországon, amelyik igénybe tudná venni ezt a kedvező foglalkoztatási lehetőséget a munkája során.

 

Kevesebb közteher

A tavaly ősszel bevezetett rendszer célja, hogy alacsonyabb céges közterhekkel és levonásokkal ösztönzőleg hasson a munkaerőpiacra és elősegítse azt, hogy azok a szépkorúak is visszatérhessenek a munka világába, akik eddig a koruk miatt nem feltétlenül gondoltak arra, hogy reggelente elinduljanak valamilyen munkahelyre.

Hogy mit jelent ez az ösztönzés a hétköznapi gyakorlatban? Míg egy „átlagos” munkavállaló havi nettó 100 000 forintos bérének „összköltsége” 181 955 forintot tesz ki, addig ugyanez egy nyugdíjas szövetkezeten keresztül alkalmazott munkavállaló esetében csak 117 647 forint. Szövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén nincs közteher, csak a szövetkezeti szolgáltatási díj kerül kifizetésre a béren felül.

Biztos és nyugodt öregkor

Az új rendszer “jó időben volt jó helyen”, azaz nem csak előnyös a nyugdíjasok és a munkáltatók számára, de abban is segít, hogy az egyre magasabb kort megélő aktív és produktív nyugdíjasok is megvalósíthassák öregkori életcéljaikat, és/vagy biztosabb és nyugodtabb öregkort biztosíthassanak önmaguk számára. 

Tapasztalt munkaerő

Világtendencia, hogy megnőtt a nyugdíjasok részéről az igény, hogy tovább foglalkoztassák őket, hiszen ma már sokkal aktívabb a nyugdíjas korosztály, mint egy pár évtizeddel ezelőtt.

A hazai munkaerőpiacon érezhetően jelentős hiány van felkészült és tapaszalt szakemberekből, tehát igény mutatkozik a nyugdíjas, nagy munkatapasztalattal rendelkező nyugdíjasok foglalkoztatására. Ma Magyarországon az élelmiszeriparban és az építőiparban van a legégetőbb a munkaerőhiány. Az államkincstár adatai szerint ma Magyarországon 164 ezer nyugdíjas dolgozik. Az aktivitási ráta a 64 éven felüliek között hazánkban mindössze 2,4 százalék, amíg ugyanez a mutató Németországban 11 százalék. 

Generációk közötti együttműködés, anyagi megbecsülés

Komoly társadalompolitikai haszonnal bír. Az új munkalehetőség kiváló alkalmat biztosít arra, hogy az idősek ismét közösségbe tartozhassanak, át tudják adni eddigi tapasztalataikat a fiataloknak, ami pedig kiváló módja a generációk közötti együttműködésnek.

Nem csak erkölcsi, de anyagi megbecsülés is. Csak 15 százalékos személyi jövedelemadó terheli a tagi jövedelmet, más költség nem merül fel. Nem kell nyugdíjjárulékot vagy szakképzési hozzájárulást fizetni.

Dávid Ferenc, a VOSZ főtitkára korábbi nyilatkozata szerint: egy olyan érdekeltségi rendszer teremtetett, amelyben minden szereplő számára, így a nyugdíjas munkavállalóknak, az őket befogadó, illetve általuk alapított szövetkezetnek, valamint a foglalkoztatóknak is kedvező.