PDF letöltés

Értékesebbé váltak az egészségbiztosítások

Egyre jobban felértékelődnek az egészségbiztosítások a munkáltatók körében, hiszen a súlyosbodó munkaerőhiány miatt ez egy mindenki számára elérhető ösztönző eszközként szolgálhat – derül ki az egyik hazai biztosító társaság felméréséből. Magyarországon az egészségbiztosítások 95 százalékát vállalatok kötik, ennek oka az adómentességen túl az, hogy a csoportos biztosítások díja lényegesen kedvezőbb.

A biztosító saját statisztikája szerint 2016-ban az egészségbiztosítás keretében igénybe vett szakorvosi ellátások átlagára 17 800 forint volt. Tavaly ez az összeg 19 300 forintra emelkedett, az idei szolgáltatói listaár pedig átlagosan 23 000 forint. Az ellátás általában nemcsak egy szakorvosi vizit, hanem ahhoz gyakran társul valamilyen egyszerű diagnosztika - labor, ultrahang, röntgen - is. 

Amennyiben az egészségügyi szolgáltatást "az utcáról", azaz nem biztosítás keretében szeretnék igénybe venni, akkor a vizitek díja eléri a 20-25 000 forintot, ez két év alatt közel 30 százalékos díjemelkedést jelent. Egy kisebb szűrőcsomag átlagára két év alatt 40 ezerről 50 ezer forint körüli összegre nőtt.

A felmérés szerint a szervezett szakorvosi magánellátások közül leggyakrabban a bőrgyógyászati rendelőket látogatták az ügyfelek. A második legnépszerűbb ellátás a nőgyógyászat volt, ezt követték a különböző laborvizsgálatok, az ortopédia, valamint a gasztroenterológia. A szakorvosi rendelések mellett a szűrővizsgálatokon való részvétel is komoly arányt képviselt.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) tavalyi évre vonatkozó jelentése szerint a betegség- és egészségbiztosítások díjbevétele meghaladta a 11,1 milliárd forintot, melyek 95 százalékát vállalatok kötik, kihasználva az adómentesség és a kedvezőbb biztosítási díjtételek nyújtotta előnyöket.