PDF letöltés

Eredményes volt a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

Csaknem két hónapig tartott és vegyes tapasztalatokkal zárult a nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés sorozata: 4307 létesítményt ellenőriztek, csaknem 12 ezer terméket vizsgáltak, melynek során több mint 34 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, és mintegy 22 millió forint bírságot szabtak ki a szakemberek. Az eredményekről a hivatal adott közre összefoglaló értékelést.

 

A más ellenőrző szervekkel együtt országosan összehangolt ellenőrzéssorozat július 1. és augusztus 20. között zajlott, a vizsgálat kiemelt célterületei a korábbi évekhez hasonlóak voltak, idén azonban új elemként bekerültek közéjük a mozgóboltok is. 

A 4307 ellenőrzött létesítményben főként higiéniai területen, valamint a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggésben tártak fel hiányosságokat az ellenőrök, de volt probléma a forgalmazott termékek minőségével, nyomon követhetőségével és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban is. E hiányosságok miatt a hatóság 164 figyelmeztetéssel élt, 42 esetben rendelte el a tevékenység korlátozását, 225 alkalommal pedig bírságot szabott ki, mintegy 22 millió forint értékben. 

A szakembereknek az ellenőrzött 11 732 élelmiszertétel 6,7 százalékát - 34 tonnát, 2,4 millió forint értékben - kellett kivonniuk a forgalomból. A lejárt és nem nyomon követhető tételek aránya emelkedett az előző évekhez képest, míg a nem megfelelő jelölésű és fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulása a korábbi időszakhoz hasonló volt.  

A 446 ellenőrzött élelmiszer előállító helyen főként higiéniai hiányosságok fordultak elő. Az 1434 felkeresett élelmiszerkereskedelmi egységben legtöbbször a forgalmazott termékek minőségét kifogásolták az ellenőrök, a hűtési lánccal kapcsolatosan mindössze 18 esetben merült fel probléma. Kedvező tapasztalatokkal zárult a mozgóboltok célirányos ellenőrzése is. 

A vendéglátás és étkeztetés területén végzett akcióellenőrzések során a kitelepült vendéglátók esetében jellemző hiba volt a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a különféle eszközök és a megfelelő személyzet hiánya, továbbá a szűkös hűtőkapacitás. Mindezek ellenére elmondható, hogy a vállalkozók évről évre felkészültebben érkeznek a rendezvényekre, hiszen az ellenőrzött egységek háromnegyede biztonságosan üzemelt.

A szakemberek országszerte további számos területen (például ifjúsági és gyermektáborok, zöldség- és gyümölcsforgalmazók) ellenőrizték az élelmiszerlánc szabályszerű működését.