PDF letöltés

Érdemes kalkulálni a kivával

December 1-től megduplázódott, ötszázmillióról egymilliárdra nőtt a kisvállalati adó (kiva) belépési határa. A kisvállalati adóval (kiva) az áttérésre jogosult vállalkozások jövőre akár több százezer forintot is megspórolhatnak a közterheken, ezért érdemes kalkulálniuk a legoptimálisabb adózási forma kiválasztásában. A vállalkozóknak december 20-ig kell dönteni arról, hogy a következő évben melyik adózási mód szerint teljesítik közteher fizetési kötelezettségüket.

Azoknak a cégnek, amelyek bértömege nagyobb a nyereségénél, vagy amelyek növekedésre fordítják vissza a nyereségüket, mindenképp érdemes időt szánni arra a kalkulációra, hogy a kiva szerinti adózással hogyan alakulna az adófizetési kötelezettsége. A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint az áttérésre jogosult, foglalkoztatottal rendelkező cégek több mint 80 százaléka jobban jár, ha a kivát választja.

A kisvállalati adó alapja a személyi jellegű kifizetések és a kifizetett osztalék összege, amelyet csökkent a nettó tőkebevonás is. Az adó mértéke az adóalap 13 százaléka, melynek teljesítésével a cég mentesül a társasági adó, a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás bevallása és megfizetése alól.

A kisvállalati adó december 1-jétől még kedvezőbbé válik, így még több cég válhat potenciális adóalannyá. A kiva választási feltételei közül ugyanis az éves bevételre, illetve a mérlegfőösszegre vonatkozó felső határ ötszázmillió forintról egymilliárd forintra emelkedik. Január 1-től pedig további könnyítések jönnek, a kiva alanyiság a hárommilliárd forintos bevételi értékhatár meghaladása esetén szűnik meg a korábbi egymilliárd forintos korlát helyett.

Az elmúlt két év kedvező változásainak következtében megnégyszereződött a kivás cégek száma. Míg három éve 6500-an, addig mostanra már közel 29 ezren választották ezt a jelentős köztehercsökkentést, és minimális adminisztrációt kínáló adófajtát. A Pénzügyminisztérium szakértőinek számításai szerint a tavalyi 22,5 milliárdos kiva bevétel idén közel a kétszeresére emelkedhet.