PDF letöltés

Egy kicsit csökkent a cégek száma tavaly

Közel hatezerrel csökkent tavaly a bejegyzett cégek száma Magyarországon, derül ki az Opten céginformációs szolgálat adataiból. Az idei évre várhatóan ugyanannyi cég alakul majd, mint amennyi megszűnik, így további csökkenés nem várható.

Idén várhatóan a megszűnő és az induló cégek száma megközelíti egymást, és mind a két érték évi 30-32 ezer körül zárhat.

Tavaly 29 019 vállalkozás jött létre a cégbírósági adatok alapján. A cégalapítások száma 2015 óta évről-évre kiegyensúlyozott, 5 százalék körüli növekedést mutat.

A 29 ezer cégalapítás mellett tavaly közel 35 ezer cégtörlést tettek közzé, tehát a cégek száma csökkenőben van, de többségében az alvó vállalkozások szűnnek meg.

A cégalapítási és cégtörlési számok trendje ellentétes pályát mutat, az évek óta növekvő cégalapítási számhoz folyamatosan csökkenő cégtörlési szám párosul.

Az induló eljárásokat tekintve javulás figyelhető meg: a megszüntetésre irányuló eljárásoknak csupán 14 százaléka (mintegy 5200) volt tavaly felszámolás, néhány évvel ezelőtt még 30-40 százalék körül volt ez az érték. Az alacsony felszámolási számhoz vélhetően a pozitív gazdasági környezet is hozzájárult. A megszüntetésre irányuló eljárásoknál a végelszámolások száma tavaly 10 533-at tett ki, amely az elemzés szerint jelentős növekedés a korábbi évekhez képest. Ebben közrejátszhat az egyszerűsített végelszámolás lehetőségének bevezetése is.

A területi eloszlásban továbbra is a fővárosra jut a legnagyobb arány. Az induló cégek 62 százalékát Budapesten és Pest megyében regisztrálták, de a megszűnő cégek is ezeken a területeken sűrűsödnek a legjobban. Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Veszprém és Tolna megye éves szinten 10 százalék alatti fluktuációval zárta a tavalyi évet.