PDF letöltés

Egy hét múlva élesben számlázunk

Egy hét múlva, 2020. július 1-től eltörlésre kerül az online adatszolgáltatás értékhatára, ezzel egyidejűleg az áfatörvényben még további olyan változások is hatályba lépnek, amelyek az értékhatár eltörlésével kapcsolatosak.

A 2020. július 1-től életbe lépő változás nem jelenti azt, hogy megszűnik az úgynevezett „kézi” számlák lehetősége, viszont minden számláról – tehát a kézzel kiállított számlákról is – adatot kell szolgáltatni az adóhatóság felé. Az adatszolgáltatási kötelezettség ugyanis nem függ a számla kiállításának módjától. A számlázó programmal készített számlákat a program automatikusan beküldi a központi rendszerbe, míg a kézzel kiállított számlák adatait manuálisan rögzíteni kell a NAV Online Számla rendszerének felületén.

Folyamatosan fejleszti programját az adóhatóság is, a változások egy része az része az adatszolgáltatás technikáján keresztül próbálja rákényszeríteni a számlázó programokat a jogszabályoknak megfelelő működésre, a felhasználókat pedig a jogszabályi szempontból helyes számla kiállítására. Ezt akár a hibaüzenetekkel, akár az adatstruktúra kialakításával, a kötelező elemekkel éri el az adóhivatal. Ezekkel az eszközökkel mind a számlázó program fejlesztőjét, mind pedig a számlázó program felhasználóját próbálja terelni a jogszabályi szempontból helyes gyakorlat kialakítására.

A most futó 2.0-ás verzió egy folyamatnak az eredménye, mely folyamat biztosan nem áll meg ennél a verziónál. A jogszabályi változásokra mindig is reagálnia kell az adatstruktúrának, de ugyanúgy reagálnia kell a számlázási vagy adatszolgáltatási problémákra is.

Mobil App a jövő

Azoknak, akik eddig kézi számlát használtak, célszerű lehet áttérniük számlázó program alkalmazására, aminek az online számlaadat-szolgáltatást automatikusan kell teljesítenie. Ezek az adóalanyok választhatják a NAV, az online számlaadat-szolgáltatás bevezetése óta ingyenesen használható Online Számlázó programját is, mely az Online Számla rendszerben történő regisztrációt követően, a rendszerből közvetlenül érhető el, teljesíti az adatszolgáltatást és megkímél a plusz adminisztrációtól.

A program tartalmaz olyan kényelmi funkciókat is, mint például a partner-és terméklista rögzíthetősége, a sablonok és piszkozatot mentése, az elektronikus számlák megőrzése, vagy a kiállított számlák excel-fájlba való exportálása.

Újdonság a most megjelent Online Számlázó mobilapplikáció, amely tartalmazza az Online Számlarendszer funkcióit és egyszerűbbé teszi a számlázást és adatszolgáltatást. Használata egyszerűsíti a helyhez kötött szolgáltatást több helyszínen végző, a szolgáltatás jellegéből fakadóan folyamatos úton, mozgásban lévő vállalkozók számlakibocsátását és számlakezelését. A mobilalkalmazás segítségével a NAV-hoz beküldött adatszolgáltatások állapota, valamint a kimenő és bejövő számlák lekérdezése bárhol, bármikor, a mobiltelefonról pár gombnyomással megtekinthető és elérhető.

A mobilalkalmazás a webes Online Számlázó program mobil kliense. A mobilapplikáció használatba vételének előfeltétele, hogy a felhasználó előzetesen regisztráljon az Online Számla rendszerbe (https://onlineszamla.nav.gov.hu), illetve a rendszerbeli regisztrációt követően, a rendszerből átnavigáljon az Online Számlázó programba a webes felületen. A programhoz tartozó Általános Szerződési Feltételek elfogadása és az alapvető beállítások elvégzése után az okostelefonra letöltött applikáció a webes felületről indított összepárosítást követően használatba vehető.

Az applikáció egyaránt használható iOS és Android operációs rendszerrel működő okostelefonokon is. Az alkalmazás használatához minimum Android 7.0 vagy iOS 11 verziószámú operációs rendszerrel működő okostelefon szükséges. Az Online Számlázó mobilalkalmazás már letölthető az Apple App Store és a Google Play áruházakból.