PDF letöltés

Ebben az évben is nyerünk az adócsökkentésekkel

2018-ban is folytatja a kormány az adócsökkentő politikáját, amely intézkedések a családoknál és lakosságnál mintegy 60 milliárd forintot hagynak. További kedvezményeket jelent, hogy a kevesebb közteher mellett az adóadminisztráció alóli mentesülés is egyre több magánszemélyt érint. 

Általános Forgalmi Adó

2018-ban 5 százalékra csökkent az internet, a halhús, a sertésbelsőség és -vágási melléktermék, az éttermi szolgáltatás és a Braille-nyomtatók, illetve - kijelzők áfakulcsa.  

Személyi Jövedelemadó

A 2011-től végrehajtott jelentős szja-csökkentés eredményeképpen a magyar munkavállalók jelenleg Európa 2. legalacsonyabb személyi jövedelemadóját, 15 százalékos szja-t fizetnek 2018-ban is. Ez a több éve tartó adócsökkentési folyamat eddig 2700 milliárd forintot hagyott a magyar munkavállalóknál.

Idén a kétgyerekes kedvezmény növekedésével 396 ezer szülő jár még jobban, ugyanis családi kedvezménye adóban kifejezve a gyermekenkénti havi 15 ezer forintról 17 ezer 500 forintra emelkedik, amely 15 milliárd forintot jelent a kétgyermekes szülőnél. A családi adókedvezmény igénybevételével 2011 és 2018 között összesen mintegy 1900 milliárd forint maradt a gyermekes családoknál.

Az idén adómentesen támogathatja a munkáltató dolgozója diákhitelét a törlesztőrészlet erejéig, de legfeljebb havi 27 600 forintig. A munkáltató albérlet-támogatása is kedvezőbb, így például a foglalkoztatás első 2 évében az eddigi 40 helyett a minimálbér 60 százalékáig, vagyis 51 ezer helyett közel 83 ezer forintig adómentes ez a juttatás. A cafeteria-elemként is nyújtható adómentes juttatások mellett az egyes állam által nyújtott támogatások és ösztöndíjak is adómentesek, például  Mihalicza-ösztöndíj, vagy a Szabóky Adolf Szakképzési Ösztöndíj.

Változnak az áruszállításban dolgozók napidíj-elszámolási szabályai, így a bérfuvarozást végző vállalkozások gépkocsivezetőin, árukísérőin kívül a saját árut szállító cégek munkavállalói is igazolás nélkül levonhatják napidíjukból az adómentesnek minősülő napidíjátalányt. 

Egészségügyi Hozzájárulás

2018-tól több mint 3 milliárd forintot spórolhatnak az ingatlan-bérbeadók, ugyanis a hosszútávú lakáskiadóknak mindössze 15 százalék szja-t kell fizetniük, a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulás (eho) ugyanis megszűnik. A rövidtávú bérbeadók, köztük az Airbnb-zők már 3 lakásra vagy üdülőre is választhatják a legnagyobb megtakarítást biztosító adózási módot, a tételes átalányadót, amely szobánként évi 38 400 forint. 

Idén a szociális hozzájárulási adóval párhuzamosan az eho is 2,5 százalékponttal kevesebb. Így az üdülési szolgáltatás, a munkahelyi étkeztetés, az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, a képzési költségek átvállalása, vagy az önkéntes kölcsönös biztosító pénztári munkáltatói hozzájárulás közterhe 43,66-ról 40,71 százalékra csökken, és az egyéb jövedelem után is 19,5 százalék ehót kell fizetni, a korábbi 22 százalék helyett. 

Egyszerűsített Közteherviselési Hozzájárulás

A sport, a sportolás és így az egészségmegőrzés elősegítése érdekében 2018-tól megszűnik a sportvállalkozásokat terhelő 19,5 százalékos mértékű egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás fizetési kötelezettség a hivatásos sportolók bére után. 

Társasági Adó

A vállalkozások adóterhei is tovább csökkennek, jelenleg a magyar vállalkozások Európa legalacsonyabb, 9 százalékos társasági adóját fizetik. A társasági adó 2010 óta 19 százalékról 9 százalékra csökkent, ezzel eddig közel 1700 milliárd forint maradt a vállalkozásoknál.

Családi Otthonteremtési Támogatás

Idén, ha valaki csok-támogatásból vásárol új lakást, akkor már nem 30 millió, hanem 40 millió forintos lakásig vehető igénybe a 600 ezer forintos illetékkedvezmény, azzal, hogy továbbra is levonható a csok összege az illeték alapjából.   

Illeték

2018-tól lakásvásárlás esetén a legfeljebb 3 évvel megelőzően eladott lakás forgalmi értéke vonható le a vásárolt lakás forgalmi értékéből az illeték alapjának számítása során. Korábban csak a vásárlást megelőző egy évvel eladott lakás forgalmi értékével lehetett csökkenteni az illetékalapot. A kormány 2018-ban is biztosítja a 27 százalékról 5 százalékra csökkentett lakásáfát, amely milliókkal teszi olcsóbbá az otthonteremtést.  

További változás, hogy a termőföldszerzés illetékmentességének feltétele (5 éven át történő saját művelési kötelezettség) akkor se sérül, ha a földműves termőföldjét az a termelőszervezet műveli, amelyben a földműves vagy hozzátartozója legalább 25 százalékban tag.

Adó-adminisztráció

Az idei év a könnyebbség éve a mezőgazdasági őstermelőknek és az áfás magánszemélyeknek is: idén már nem lesz szükségük külső segítség igénybevételére a bevallásuk elkészítéséhez, mert azt helyettük is megcsinálja az adóhivatal. A 360 ezer érintettnek mindössze csak ki kell egészítenie a bevallási tervezet, amelyben az összes munkáltatótól, kifizetőtől származó adat szerepel.

Tavaly még 30 ezer cég készítette el 660 ezer dolgozójának az szja-bevallását, idén viszont a munkáltatók válláról is leveszi a bevalláskészítés terhének a nyűgét az adóhivatal.