PDF letöltés

Csökkenhet az adóadminisztrációs teher

A magánszemélyek után a vállalkozásoknak is csökkenhet az adóadminisztrációs terhe a kormány elképzelése szerint. Mivel az adóhivatal már több mint ötmillió magánszemélynek készít szja-bevallási tervezetet, következtében jogosan merül fel az igény arra, hogy a meglévő adatok felhasználásával a vállalkozások adminisztrációs kötelezettsége is érdemben csökkenhessen.

Az adócsökkentéseknek és az adminisztrációs terhek mérséklésének köszönhetően Magyarország harminc helyezést lépett előre a Világbank adózást értékelő listáján. Ugyanakkor Magyarországon évente még így is 277 órát kell adóadminisztrációval töltenie egy vállalkozásnak az adóügyei intézéséhez.

A nemzetközi tapasztalatok szerint az adóadminisztrációs terhek jelentős része az általános forgalmi adóhoz, a vállalkozások munkáltatói szerepköréhez, illetve a vállalati jövedelemadókhoz kötődik. Magyarországon ezekkel az adókkal kapcsolatos bevallások és adatszolgáltatások szinte már teljes körben elektronizáltak, de ez ma már önmagában nem elég, csak korlátozottan képes mérsékelni az adminisztrációs terheket. Ahhoz, hogy ne csak az adócsökkentésben, hanem az adóadminisztrációs terhek mérséklésében is az EU élmezőnyébe kerüljünk, a folyamatok és az adatáramlás újraszervezésére van szükség.

Ehhez az adószakma bevonása mindenképp szükséges, hiszen a versenyképesség további javulásához mindenképp szükség van a bürokratikus terhek csökkentésére. Olyan szolgáltatásokkal kell ellátni a vállalkozásokat, amelyek a lehető legnagyobb adminisztrációs tehercsökkentéssel járnak. Piaci tapasztalatokra, esetleges nemzetközi példákra és jogalkalmazói visszacsatolásra mindenképp szükség van.

A kormány ezért hívta össze a legnagyobb ügyfélkörrel és tapasztalattal bíró adótanácsadó cégek szakembereit, illetve a szervezetek mellett a kis- és középvállalkozásokat képviselő könyvelőket. A január 31-én összeült Adó-Tanácskozás tematikája mindezekhez igazodva az áfa-bevallási tervezetek kiajánlása, valamint a foglalkoztatáshoz kötődő bevallások és adatszolgáltatások újragondolása.