PDF letöltés

Bevételnövelő lehetőségek startup cégeknek

A startupok fő célja, hogy innovatív ötletüket ne csak hazai, de nemzetközi környezetben is sikerre vigyék. A legnagyobb kihívást azonban kevésbé az újszerű ötlet megtalálása, hanem inkább a határok átlépése jelenti: a nyelvi korlátoktól a kapcsolati tőke hiányán át a nemzetközi vevők felkutatásáig. 

A nemzetközi piacokra való kilépés akadálya lehet a nyelvi, kulturális, piacismereti és pénzügyi ismeretek hiánya, hiszen az üzleti környezetben – a mai online környezetet is beleértve – fontos a személyes megjelenés, bemutatkozás lehetősége. Ezt felismerve nyújt segítséget az egyik hazai pénzintézet, féléves kurzuson felkészítve a kiválasztott vállalkozásokat.

Ahhoz, hogy egy vállalkozás ne csak lelkes startup vállalkozás legyen, hanem önálló lábakra álljon, nem függve a befektetőktől és akár nemzetközi szinten is elismert vállalkozássá nője ki magát, mielőbb szükség van megtervezni és felépíteni egy hatékony marketing gépezetet. 

Növekedést gyorsító tippek startupok vállalkozásoknak:

  1. Meg kell határozni ki az ideális ügyfél: fontos belelátnunk az ideális vevő döntéshozatali folyamatába, hogy hogyan, miért, és mikor hoz meg egy olyan döntést, amikor utánanéz és megvásárol egy adott megoldást/szolgáltatást, hiszen ezek ismeretében tudunk megfelelően reagálni igényeire és pontosan meghatározni, hol, hogyan és milyen üzenetekkel érjük el.
  2. Az ismertség elérése: a startupok számára elengedhetetlen, hogy a vevők körében minél hamarabb felkeltsék az érdeklődést a téma/termék iránt, valamint a bizalmat a startup iránt.
  3. Tervek a nemzetközi piacra kerülésre: már a korai fázisban szükséges azon gondolkozni, hogy hogyan valósítható meg a nemzetközi terjeszkedés és bevétel.
  4. A digitális tér maximális kihasználása: a kommunikáció mellett értékesítési oldalról is érdemes kiaknázni a digitális és a közösségi média felületeket, hogy még a döntési fázist megelőzően, a legkorábbi szakaszban tudjunk bekapcsolódni a potenciális vevők vásárlási folyamatába.
  5. Megfelelő marketing: értékes és releváns tartalommal felkeltjük a potenciális ügyfelek figyelmét, majd az érdeklődési fázisba léptetjük őket, majd folyamatos bizalomépítési lépéseken keresztül vásárlás-közeli állapotba juttatjuk, ahonnan már egy értékesítési kolléga átveheti a lehetőséget az üzlet megkötéséhez.
  6. Összehangolt sales-marketing gépezet: már a kezdeti stádiumban el kell kezdeni a sales-marketing gépezet összehangolt kiépítését, „all-in-one” támogató technológia bevezetését és folyamatos működtetését, hogy a kezdeti tőkebefektetést követően is működjön a startupban rejlő érték kiaknázása ügyfélszerzés, ügyfélmegtartás és bevételnövelés formájában. Így biztosítható, hogy fenntartható növekedési pályára tudjon állni a startup.
  7. Partnerség: egyetlen startup sem lehet önmagában sikeres. Meg kell találni a megfelelő partnereket, akik tőkével, tudással, tapasztalattal, módszertannal, technológiával, kapcsolatrendszerrel és azonnal elérhető, a helyi kultúrát és nyelvet beszélő kiegészítő szakértő erőforrásokkal tudják gyorsítani a startup növekedését.