PDF letöltés

Az ünnep közeledtével támadnak a csalók

Sokéves banki tapasztalat már, hogy az ünnep közeledtével gyakoribbá válnak az adathalász támadások, amiből nem nekünk lesz a karácsonyi halmenü. Ugyanis a csalók megtévesztő telefonokkal, SMS-ekkel vagy e-mailekkel próbálják megszerezni a számlatulajdonosok, bankkártya birtokosok adatait.

Az adathalászok célja a személyes adatok, internetbanki azonosítók, biztonsági kódok, jelszavak, bankkártya adatok megszerzése. Az internetes csalók a bankok ügyfeleitől megtévesztő módon kicsalt adatokat – az ügyfelek tudta nélkül – a banki felületeken történő belépéshez és tranzakciók indításához tudják felhasználni.

Az internetes csalások módszerei folyamatosan változnak, bővülnek. A leggyakoribb már ismert elkövetési módszer az, hogy a csalók magyartalanul, helytelenül megfogalmazott e-mailt küldenek az ügyfeleknek egy olyan linkkel, amely a banki szolgáltatás valódi belépőoldalára kísértetiesen hasonlító, de hamis internetes oldalra vezet. Ezen a hamis oldalon szerzik meg a belépéshez szükséges adatokat, kódokat, melyeket a valódi banki felületen, jogellenesen használnak fel.

A Magyar Nemzeti Bank ajánlásaival összhangban a bankok rendszeresen felhívják ügyfeleik figyelmét az internetes csalások veszélyeire és arra kérik ügyfeleiket, hogy az interneten történő ügyintézésük során a legnagyobb körültekintéssel járjanak el.

A bankok weboldalain az elektronikus banki szolgáltatások felhasználói részére készített összefoglalóval, az ügyfeleik kellő tájékoztatást kaphatnak szolgáltatások tudatos és biztonságos igénybevételéhez, mindezzel ahhoz, hogy elkerüljék az ilyen és ehhez hasonló támadásokat.