PDF letöltés

Átíródhat idén a lakáspiac

Az eddigieknél kedvezőbb, fontos változásokat hozott a 2018-as év az ingatlanpiac szempontjából. Eltűnt az eho, kedvezőbbé váltak a lakáskiadás feltételei, illetékkönnyítéseket vezettek be. Összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat!

Eltűnt az eho

A lakásukat bérbe adók számára az egyik legfontosabb kedvező lépés, hogy az ingatlankiadásból származó és 1 millió forintot meghaladó jövedelem után idén már nem kell a 14 százalékos egészségügyi hozzájárulást fizetni.

Az eho eltörlésével tulajdonképpen lefeleződött a lakáskiadás utáni a terhelés, ugyanis így már csak a 15 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Az új szabályváltozástól várhatóan fehéredni fog a piac, tehát többen fogják legálisan, a tényleges bérleti díj bejelentésével kiadni a lakásukat, amiből több adóbevétel származhat.

Kedvezőbb feltételek a lakáskiadóknak

Jobb helyzetbe kerülnek az ingatlanjukat vagy ingatlanjaikat szálláshelyként, azaz lakáshotelként hasznosítók: az eddigi egy helyett 2018-tól három kiadandó ingatlan után választhatják a tételes átalányadózást, amely évente 38 400 forint minden egyes lakás után.

Jelentős mértékben nő a lakhatási támogatás

Az albérletben élő alkalmazottakat érintheti az a változás, amelynek eredményeként emelkedik a munkáltató által adható adómentes lakhatási támogatás.

2017-ben még az alkalmazottak a minimálbér 40 százalékát kaphatták támogatásként, 2018-tól ez az összeg a minimálbér 60 százalékát teheti ki. Mivel a minimálbér és a limit is nőtt, így az adómentesen adható havi támogatás összege 51 ezerről közel 83 ezer forintra emelkedett januártól. A lakhatás költségeinek csökkentése a legtöbb albérletben élő munkavállaló számára vonzó perspektívát jelent, ezért a szabályok egyszerűsítése és a maximálisan adható támogatás növelése a munkaerőhiánnyal küszködő vállalkozásoknak is segítséget nyújthat.

Fontos illetékkedvezmény

A lakáseladók és lakásvásárlók számára jelenthet könnyítést az a törvénymódosítás, mely szerint az eddigi 1 helyett 3 évük lesz a vevőknek arra, hogy a korábban eladott lakásuk forgalmi értékével csökkentsék az új ingatlan megszerzéséhez kötődő illetékalapot. Ezzel elsősorban azok a lakásvásárlók járnak jól, akik 2015-ben vagy 2016-ban adtak el lakóingatlant, és azóta nem vettek másikat. A vevők a három éven belül eladott lakás forgalmi értékének 4 százalékával is csökkenhetik a fizetendő illeték összegét, ami számukra akár milliós megtakarítást is jelenthet.