PDF letöltés

Április 15-éig kérhető az szja-tervezetek postázása

A veszélyhelyzetre való tekintettel április 15-éig kérheti az szja-tervezetek postázását az, akinek nincs ügyfélkapuja. Az eredetileg március 15-i határidőt egy hónappal későbbre halasztotta a koronavírus járvány miatt kialakult helyzet.

Akinek nincs ügyfélkapuja, az a megszokottakhoz képest egy hónappal tovább, azaz egészen április 15-éig több lehetőség közül is választhat, hogy megkapja postán a tervezetét:

  • SMS-ben a 06-30/344-4304-es telefonszámon (ebben a formában: SZJAszóközadóazonosítójelszóközééééhhnn),
  • a NAV honlapján elérhető űrlapon,
  • levélben,
  • formanyomtatványon (BEVTERVK),
  • telefonon, a 1819-es hívószámon.

Az eSZJA programon keresztül az ügyfélkapuval rendelkezők március 16-tól már megtekinthetik a bevallás-tervezetüket akár okostelefonon vagy tableten keresztül is. Amennyiben szükséges, ezeken az eszközökön szerkeszthetik is az szja-bevallást.

Fontos megjegyezni, hogy a magánszemélyeknek és azoknak a tavaly egész évben katás vagy evás egyéni vállalkozóknak, akiknek volt munkahelyük és kaptak munkabért, a bevallási tervezetük automatikusan bevallássá válik, ha önállóan nem nyújtanak be szja-bevallást május 20-áig.

Az egyéni vállalkozóknak, a mezőgazdasági őstermelőknek, és az áfafizetésre kötelezetteknek a tevékenységükből származó jövedelmi, illetve az adóhivatali nyilvántartásokban nem szereplő adatokkal kell kiegészíteniük bevallási tervezetüket. Az ő esetükben továbbra is önállóan kell benyújtani a bevallást, hiszen a számukra készített tervezetek nem válnak automatikusan bevallássá, de segítségül szolgálnak a bevallás elkészítéséhez.

A bevallási határidő továbbra is május 20-a!

Az szja 1+1%-áról is május 20-áig rendelkezhetnek a felajánlók, addig választhatnak egy támogatni kívánt civil szervezetet, egy vallási közösséget vagy a Nemzeti Tehetség Programot. Az egyházak részére tavaly tett rendelkező nyilatkozatok szintén eddig az időpontig módosíthatók, vagy vonhatóak vissza.