PDF letöltés

Akár meg is szűnhet az ingatlanközvetítői szakma

Néhány éven belül megszűnhet az ingatlanközvetítői szakma Magyarországon, ha nem tudják növelni szakmai színvonalukat. Míg 2014-ben az ingatlanközvetítők által eladott ingatlanok aránya 60 százalék feletti volt a magyar piacon, addig 2018-ban már 35 százalék alatti, és pár éven belül 10 százalék alá is csökkenhet, vagyis a piaci tendencia alapján, a jelenlegi formájában nem lesz rá szükség.

Jelenleg Magyarországon 8 ezer ingatlanértékesítő dolgozik, közel 3000 ingatlanközvetítő irodában. A magyar ingatlanirodák többsége – az online piactér szélesedése miatt – már egyre kevésbé tudja ellátni funkcióját. Sajnos a funkcionális, gyakorlatias szakmai képzés hiánya és a személytelen közvetítés is rontja a helyzetet. A tanfolyamokon még mindig a lexikális tudásra helyezik a hangsúlyt, míg a nyugati országokban az értékesítő személyére és kompetenciáira helyezik a hangsúlyt. Így nem véletlen, hogy a magyar piacon ingatlanközvetítőnek jelentkezők több mint 50 százaléka 6 hónapon belül más megélhetés után néz.   

Az űrlap teteje

A magyar piacon az elmúlt három évben - 2015, 2016, 2017 - 134-146-152 ezer lakást adtak el, átlagosan 11,6-12,7-13,5 millió forintért, az átlagos jutalék mértéke 2-5% között mozog.

Míg nálunk csökken az irodák szerepe, addig a nyugat-európai országokban az ingatlanok 80-90 százalékát értékesítik az ingatlanközvetítő irodák, és a jutalék is magasabb, 4-6 százalék között van.

   
Mit kellene másképp?

Elsősorban jó ingatlanosokat kell képezni, amihez legalább négy területen jelentős előrelépés szükséges: fejleszteni kell az informatikai támogatást, növelni kell a gyakorlati képzés szerepét, és előtérbe kell helyezni a szociális média professzionális használatát, valamint az ügyfél-elégedettséget kell alapértelmezett értékké tenni.

Az oktatásban a legfontosabb alaptétel, hogy az ingatlanközvetítést csak a gyakorlatban lehet megtanulni. Nagyon fontos a személyes kapcsolatfelvétel, a bizalom kiépítése és például az ingatlan és környékének ismerete.