PDF letöltés

A vészhelyzet idején jelentősen megnőtt a bankkártya forgalom

A múlt év első negyedévéhez képest az idei év azonos időszakában jelentős mértékben megnőtt a bankkártya használata. A belföldön lebonyolított vásárlási forgalom darabszámban 13 százalékos, míg értékben 23 százalékos növekedést mutatott.Az online kártyás vásárlások darabszáma 38 százalékkal, értéke pedig 50 százalékkal nőtt.

A Magyar nemzeti bank által közzétett jelentés számaiból jól látható, hogy a növekedésért a kialakult járványhelyzet is felelős, és ez a tendencia valószínűleg a következő negyedéves adatokban is látható lesz majd.

Az egyedi forint átutalások értéke csaknem 12 százalékkal bővült az előző év azonos időszakához képest, amihez már hozzájárult az azonnali fizetési szolgáltatás március 2-i indulása is.

A koronavírus-járvány kitörésével párhuzamosan a különböző házhozszállítási szolgáltatások és az érintésmentes fizetés gyors terjedésének hatására az internetes kártya-elfogadóhelyek száma is nőtt.

A fizetési kártyák száma 185 ezerrel (2 százalékkal) nőtt az első negyedévben és március végére megközelítette a 9,6 milliót. A fizetési kártyákon belül továbbra is a betéti kártyák a meghatározóak, arányuk megközelítette a 87 százalékot. Az érintőkártyák száma 247 ezerrel (3,1 százalékkal) emelkedett a negyedév során és megközelítette a 8,3 milliót, arányuk pedig az összes fizetési kártyán belül meghaladta a 86 százalékot.

Az elfogadóhelyek száma megközelítette a 115 ezret, a POS termináloké pedig a 148 ezer darabot, amiben még nincsenek benne a külföldi szolgáltatók határon átnyúló szolgáltatásai, ugyanis ők nem rendelkeznek az MNB felé adatszolgáltatási kötelezettséggel.

A kártya fizikai jelentétét nem igénylő internetes elfogadóhelyek száma 8 százalékos növekedést követően meghaladta a 14 ezret, amihez nagymértékben hozzájárulhatott a koronavírus-járvány hatására a különböző házhozszállítási szolgáltatások gyors térnyerése.

Érdekesség, hogy a hazai kibocsátású kártyák külföldi használata jelentősen nőtt, habár a határokon átnyúló utazások száma nagymértékben csökkent, de a külföldi internetes vásárlások által lebonyolított tranzakciók értéke megduplázódott.

Átrendeződött a hagyományos és érintéses vásárlási tranzakciók aránya, amit a kötelező PIN kód használat értékhatárának emelése tovább erősíthet a jövőben. Az érintéses vásárlási tranzakciók aránya a POS terminálon végrehajtott összes vásárláson belül darabszám tekintetében, 4,3 százalékpontos emelkedést követően megközelítette a 93 százalékot, értéke pedig, 6,8 százalékpontos bővüléssel meghaladta a 85 százalékot.

A belföldi készpénzfelvételek száma 4 százalékot meghaladó mértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest, a készpénzfelvételek értéke azonban 8 százalékkal növekedett. Az egy tranzakcióra jutó érték több mint 13 százalékos emelkedéssel megközelítette a 87 ezer forintot az első negyedévben.