PDF letöltés

A magyarok szavaztak: ezek a menő cafeteria juttatások

A munkavállalók mindig az év elején dönthetnek arról, hogy a munkáltatójuk által felkínált cafeteria elemek közül melyiket válasszák. Közvélemény kutatási adatokból az derül ki, hogy a magyarok által legkedveltebb cafeteria juttatások, a SZÉP-kártya, készpénzkifizetés, illetve az Erzsébet-utalvány, melyek együttesen kétharmados többséget értek el a választási listán.

Idén januárban kellet kiválasztaniuk a munkavállalóknak, hogy milyen formában akarják megkapni cafeteria-juttatásukat. Ezek közül 38 százaléknyian valamelyik SZÉP-kártyán (általában valamilyen vendéglátási alszámlán), 20 százalékuk készpénzkifizetés, 9 százalékuk pedig az Erzsébet-utalványok mellett döntött.

Bár az adatok nem országos szinten fedik le az eredményeket, számos következtetés leszűrhető belőlük. Például feltűnő, hogy az adómentes juttatásokat kevesen választják, igaz ezek jobbára élethelyzettől függő juttatások (feltételük például a bölcsődés/óvodás gyermek, lakás- vagy diákhitel megléte).

A gyorsan realizálható juttatások felé irányuló preferenciát jól mutatja, mindhárom élen álló juttatást annak ellenére választják, hogy azokat jelenős adó terheli: a SZÉP-kártyának és a 100 ezer forintig terjedő készpénzkifizetésnek 34,22 százalékos, az Erzsébet-utalványnak pedig 40,71 százalékos az összesített adókulcsa idén.

A mobilitási célú lakhatási támogatást - ismertebb nevén az albérleti támogatást - a feltételek idei enyhítése nyomán a korábbinál többen vették igénybe, de arányuk továbbra is 2 százalék alatt maradt. Hasonlóan kevesen csupán a szintén adómentesen kapható sportrendezvény-belépő iránt érdeklődtek.