PDF letöltés

A gazdaság fehérítése biztosítja az adócsökkentést

Másképpen az adócsökkentés legbiztosabb fedezetét a gazdaság fehérítése jelenti. Többször hangzott már el az a kijelentés, hogy a magyar kormány az adócsökkentés kormánya, melyet az uniós adatok is alátámasztanak.

2017-ben Magyarország volt az Európai Unió legnagyobb adócsökkentője, az Eurostat adatai szerint ugyanis itt csökkent a legnagyobb mértékben a GDP-arányos adóterhelés.

Sőt világszerte elismertek az adóeltitkolás visszaszorításában elért magyar eredmények, hiszen számos ország jön hozzánk tanulmányozni a kormány gazdaságfehérítő intézkedéseit, így például az az online számlázást, az online pénztárgépeket vagy a közúti áruszállítás ellenőrzésének online rendszerét, az ekáert (elektronikus közúti áruforgalom ellenőrző rendszer).

Ezek az intézkedések tényleg sikeresek, például az online pénztárgépek öt évvel ezelőtti bevezetése óta 12 százalékponttal csökkent úgynevezett áfa-adórés, azaz a beszedhető és a ténylegesen beszedett áfa közötti különbség.
   
A számadatokat vizsgálva kiderül, hogy a gazdaságfehérítő intézkedések öt év alatt, 2014-től  2018 végéig, 1400 milliárd forint bevételt eredményeztek a magyar költségvetésnek.

A digitalizáció is sokat segít az adóelkerülőkkel szemben, hiszen ma már számos magyar online fejlesztés biztosítja azt, hogy az adóhivatal most már olyan gazdasági szereplőktől is beszedi az adót, akik korábban a fekete- vagy a szürkezónában ténykedtek.

Jelenleg az adóhivatalhoz naponta átlagosan 10 millió nyugta adatai futnak be, amelyek nemcsak az ellenőrzésre történő kiválasztást segítik, hanem a végrehajtást is sokkal hatékonyabbá teszik. Az online adatokból az is látszik, hogy mennyi pénz van a nagy tartozást már hosszú ideje nem rendező vállalkozók kasszájában.
   
Amíg az online pénztárgépek a fekete értékesítést akadályozhatják meg, addig az ekáer annak szabhat gátat, hogy a kereskedők igazolatlan eredetű, és így szükségképpen adózatlan árut szerezzenek be, és adják tovább ügyfeleiknek, vagy éppen fiktív árukereskedelem után igényeljék vissza az áfát.

Az adóterhelés csökkenését egyrészt az adószerkezet átalakítása, másrészt a gazdaság fehérítéséből fakadó pénzek adócsökkentésre való fordításából érte el a kormány. Az országban a GDP-arányos adócentralizáció 2017-ben 38,4 százalék volt, egy évvel korábban 39,3 százalékot ért el, míg az Európai Unióban 39,9 százalékról 40,2-re nőtt.
   
Továbbra is cél a fekete- és szürkegazdaság méretének további visszaszorítása, amellyel meglesz a tér a további adócsökkentésre. A terv az, hogy 2021-ben már a NAV készítse el a vállalkozások járulékbevallását, mert minden adat az adóhivatal rendelkezésére állhat.