PDF letöltés

A cégutódlásoknak csak a harmada sikeres

Magyarországon a rendszerváltást követően, az 1990-es évek elején alakult - akár családi - vállalkozásoknál ma már aktuálissá válik az átszervezés, a generációváltás kérdése, sok esetben cégutódlással. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a folyamat nem könnyű, sőt….. Még a hagyományokkal rendelkező nyugat-európai országokban is csak egyharmad az aránya a sikeres cégutódlásoknak.

A rendszerváltás környékén megalakult családi vállalatok most jutnak el abba a helyzetbe, amikor a cégutódlás kérdése egyszerre "sürgős és fontos" lesz, a megnövekedett családi vállalatokban pedig napjaink gazdasági igényeinek megfelelve kell gondoskodni az átszervezésről. A siker viszont számos feltétel függvénye.

Ha a cég már megérett a váltásra

A családi szerepek gyakran megjelennek vagy kivetülnek a vállalkozás esetében, gyakran évtizedeken át változatlan módon, noha a cég működése már mást kívánna, mint ami tíz vagy húsz esztendővel ezelőtt ideálisnak tűnt.


Ahogy a család esetében, úgy a vállalkozásnál is megváltozhatnak a folyamatok, a hangsúlyok. Tehát egy családi cégnél is fontos hangsúlyt kell kapnia annak, hogy időben is mérjék fel, mikor van szükség a szerepek újragondolására, átalakítására. Egy bizonyos létszám vagy méret fölött az egyszemélyes irányítás már korántsem lehet olyan hatékony, mint ha képzett közép- vagy felsővezetők működtetik a céges folyamatokat, modern piaci szabályok szerint.

Ha a családban túl sokáig változatlan egy viselkedésminta (például egy gyerek felsős korára sem tanulja meg, hogy a leckéjét egyedül kell megírnia), akkor vagy valamelyik családtag lesz indokolatlanul leterhelt, és ez más tevékenységek rovására megy, vagy külső segítséget kell hívni. Ez éppen lehet egy krízis menedzsment, mint amire számos családi vállalkozás esetében sor kerül, ha az alapító a kelleténél tovább tart magánál döntéseket, feladatokat, nem akar ledelegálni. Egy átgondolt átszervezéssel ugyanis kivédhetőek a negatív belső és külső „fájdalmas” lépések.


Mindenkinek érdeke egy sikeres utódlás

A leggyakrabban felmerülő téma a családi vállalkozások esetében az – amellyel az üzleti tanácsadó- vagy partnercégek találkoznak -, hogy ki hozza a döntéseket és mennyi ideig. Egy rugalmas cégvezető ugyanis elfogadja azt, hogy egy bizonyos szint felett már másként kell működtetni egy szervezetet – nem azért mert ő már kevesebbet tud – hanem a piaci folyamatok, a fejlődés ezt kívánja meg. Így elkerülhető a „beleroppanás”, a vállalkozás gyors, vagy folyamatos leépülése. Fontos tehát, hogy időről-időre áttekintsük vállalkozásunk folyamatait azzal a szemmel is, hogy mit lenne érdemes változtatni, és ehhez milyen szakértelemre van szükség.

A tapasztalatok szerint ma még sokszor idegenkedve fogadják és félreértik a családi vállalkozások az üzleti tanácsadó partnerek segítségnyújtási szándékát ezekben a kérdésekben. Pedig mindkét félnek az érdeke, hogy hosszútávon működő- és fejlődőképes legyen a vállalkozás, ehhez pedig az kell, hogy cégvezetéssel kapcsolatos kockázatokat minimalizálják, és a vállalatirányítás változó körülmények között is képes legyen a stratégiai és operatív vezetés ellátására.