2020-as marketing trendek kkv-nak

Új év, új trendek…. itt az ideje, hogy a kis-és középvállalkozások elindítsák az idei marketingstratégiájukat annak érdekében, hogy megőrizzék versenyképességüket, vagy még több lehetőséghez jussanak a piacon. Milyen marketing irányzatokra érdemes odafigyelni 2020-ban?

Mindenhol jelen kell lenni.

Már nem elég csak például a Facebookon jelen lenni, hanem a legtöbb cégnek meg kell maradni az eddigi felületein, és megjelenni olyan más rendszerekben is, amiket eddig nem használt. Facebook mellé Instagram és LinkedIn, YouTube mellé Messenger és Pinterest… lehetne sorolni a kombinációkat. A legfontosabb és kihagyhatatlan a saját felület (weboldal, blog, stb.) ! Mindezt lehetőleg figyelemfelkeltő módon!

Automatizálni kell a folyamatokat

Például adatbázist kell építeni és folyamatosan hírleveleket küldeni. Több platformon átívelő automatizáció szükséges: például Mailchimpből, ami egy hírlevélkezelő, tudunk Facebook hirdetéseket létrehozni, vagy Manychatból, ami egy chatbot platform, tudunk e-maileket és sms-eket küldeni. De számtalan különböző megoldás áll a rendelkezésünkre, amikből például tartalmat tudunk elosztani, vagy éppen automatizálni, így nem kell annyira megijedni attól, hogy több felületen kell jelen lennünk.

 

Több interaktív megoldás kell

Játékba kell hozni a felhasználókat, például olyan hirdetéseket használni, ahol szavazhatnak, kirakhatunk 3D-s posztot, vagy 360 fokos képet és videót. Instagram sztoriban használhatunk szavazást, kérdezést, csúszkákat.

Ezek segítségével még erősebb kötődést alakíthatunk ki a márkánkhoz, növelhetjük a konverziót, jobb élményt adhatunk az embereknek.

 

Közösségi partnerek a marketingben

A közösségi marketing alapja – mi más – a közösségépítés. Ezt a hosszú és sokszor nehézkes folyamatot könnyíthetjük meg partnerek – influencerek, affiliate partnerek – bevonásával.

Affiliate partnereket, akik tulajdonképpen jutalékért cserébe értékesítik a megoldásainkat a saját listáiknak, vagy influencereket, akik egyfajta márkanagykövetként mutatják be a mi termékünket vagy szolgáltatásainkat a saját felületükön.

Egyik sem új megoldás, de mindegyik olyan, amire még inkább érdemes odafigyelni, hiszen egyre elérhetőbbek akár a legkisebb cégeknek is arra, hogy az ismertségüket vagy az értékesítésüket növeljék.

 

Átalakulnak a Messenger Chatbotok

Új piacokat nyitott meg nagyjából három éve sokak számára a Messengeren használható chatbotok. Ám ezeket 2020 elejétől komolyan korlátozták. Ez azonban nem jelenti a technológia halálát, hiszen ügyfélszolgálati célokra, kalkulátorként, értékesítés támogatásként továbbra is remekül funkcionálnak.

Ráadásul a Facebook arra készül, hogy összeolvasztja a Messenger, az Instagram Direct és a Whatsapp háttérrendszerét, így átjárhatóvá fog válni üzenet szempontjából a három platform. Ez valószínűleg azt is fogja jelenteni, hogy a többi felületen is megjelennek a chatbotok, ami újabb üzleti lehetőségeket jelent azoknak, akik már beépítették a technológiát a cégük életébe.

 

Jön a kiterjesztett valóság

Bár űrtechnikának hangzik, de a kiterjesztett valóság már a mindennapjaink része, hiszen amikor cicafüles szelfiket vagy szuperhősös maszkot használunk a Facebook, az Instagram vagy a Snapchat kamerájával, az kiterjesztett valóság.

Ez a technológia viszont nem csak szórakoztatásra alkalmas, ráadásul az effektek fejlesztése is elég költséghatékony, így egyre többen, több felületen tudunk ilyet használni. Könnyen elérhetővé vált akár a legkisebb kkv-knak is marketing célokra a kiterjesztett valóság.

Várható, hogy az Instagram mellett a Facebook shopban is fogunk tudni használni olyan effekteket, aminek a segítségével a vevőink távolról tudják kipróbálni a termékünket, így könnyebben rá tudjuk őket venni a vásárlásra.

 

A közösségi médiában való értékesítés mindig fontos

A közösségi felületek közvetlenül és közvetetten is hatással vannak az értékesítésre. Akár szolgáltatást, akár termékeket kínálunk, biztos, hogy a jó közösségi marketing segíteni fog.

Ami azonban erősödik, az a közösségi platformon belüli értékesítés, hiszen egyre több olyan megoldás van, ahol integrálódnak a termékek és a vásárlási folyamatok valamelyik platformba.

Ha már csak ezeket is használod, vagy elkezded majd használni, biztos, hogy felkészültebben várhatod a következő időszakot.

Szechenyi_Logo    vosz-logo-szines-feher-hatter-1 1.[1]