Meddig lehet az egyéni vállalkozást szüneteltetni?

Kérdés:

Élethelyzetemből adódóan egy pár napra szüneteltetni szeretném egyéni vállalkozásomat. Kérdésem, ez lehetséges-e és hogyan tehetem ezt meg?

Válasz:

Az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetésére vonatkozó szabályokat az egyéni vállalkozóról és az egyéni cégről szóló 2009. évi CXV. törvény (a továbbiakban: Evectv.) 18. §-a tartalmazza.
Az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységét legalább egy hónapig és legfeljebb két évig szüneteltetheti. (Kivétel ez alól, aki 2016. december 31. előtt kezdte meg a szüneteltetést, ugyanis annak 5 évig lehetséges.)

A szünetelés bejelentését követően annak tartama alatt az egyéni vállalkozó egyéni vállalkozói tevékenységet nem végezhet, egyéni vállalkozói tevékenységhez kötődő új jogosultságot nem szerezhet, új kötelezettséget nem vállalhat. Az egyéni vállalkozó tevékenységének folytatása során a szünetelésig keletkezett és azt követően esedékessé váló fizetési kötelezettségeit a szünetelés ideje alatt is köteles teljesíteni.

Mindez azt jelenti, hogy új munkát nem vállalhatunk el, de a már elvégzett munka ellenértéke még befolyhat ezen időszak alatt. Katások esetében a szüneteltetés idejére kérhető az adófizetés alóli mentesség, de ezt külön jelezni kell az adóhatóság felé!

Szünetelés menete

A webes ügysegéden keresztül az egyéni vállalkozó a saját ügyfélkapujával tudja indítani. Szüneteltetni minimum egy hónapigmaximum két évig lehet. Két év után automatikusan megszüntetésre kerül az egyéni vállalkozás. A bejelentést követő naptól él a szünetelés, úgyhogy vigyázzunk, mikor indítjuk, mert pl. egy katásnál, ha akár egy napot is katás, ki kell fizetni egész hónapra a katát, ráadásul időnként akadozik a webes ügysegéd, érdemes nem az utolsó napra hagyni a szünetelés indítását.

Szünetelés alatt nem lehet tevékenységet végezni, nem kell járulékot fizetni, viszont ha nincs máshol biztosításunk, akkor érvényes tb-nk sincs, úgyhogy be kell jelentkezni az egészségügyi szolgáltatási járulék alá.

Szünetelés előtt le kell adni a záróbevallásokat, amiben jelöljük a szünetelés tényét, hogy ne kapjunk felszólítást a bevallásra a hatóságoktól.

Ha költségelszámolásos egyéni vállalkozók vagyunk, akkor le kell adni az 58-as járulékbevallást, jelölni a szünetelést, és ha még mellé áfások is vagyunk, akkor záró áfabevallás is kell.

30 napon belül le kell adni a helyi iparűzésiadó bevallástÉves szja bevallást nem kell leadni szüneteléskor, csak a tárgyévet követő február 25-ig.

Katásnál arra a hónapra kell leadni a 101E nyomtatványt, amikor már nem kell fizetni a katát, de csak az első hónapra, utána nem írják elő a katát addig, amíg vissza nem tér a vállalkozás. Azért ezt az adófolyószámlán ellenőrizni kell. Kata bevallást nem kell leadni, csak tárgyévet követő február 25-ig.

A kamarát nem érdekli, hogy kicsit szünetelünk, csak ha egész évben áll fenn a szünetelés, akkor mentesülünk a kamarai díj fizetése alól.

DT