Külföldi munkavállaló lakásbérlete

Kérdés:

Cégünk négy külföldi munkavállalójának egy-egy lakást bérel ugyanazon az értéken. A lakások nem a cég telephelyei (nem is lesznek azok). Adható-e ez a juttatás természetbeni juttatásként, cafeteria elemként a munkavállalóknak, úgy hogy cég nevére szóló számla az adó alapja? Ha a cég nevére szól a számla, és nem adóztatható természetbeni juttatásként, akkor hogyan kell adózni?

Válasz:

A külföldi munkavállalók részére, a társaság által kifizetett lakbér a munkavállalók részére nem jelent bevételt, tehát részükről –erre való tekintettel- adófizetési kötelezettség nem keletkezik [szja.tv. 7.§ (1) bek. a) pontja].

Az szja.tv.-nek az adómentes bevételekről szóló, 1. sz. mellékletének 8.6./f pontja szerint a munkavállalók részére bérelt lakás után külön adófizetési kötelezettség nem keletkezik, a kérdésben szereplő gazdasági esemény nem tartozik a cafeteria elemek közé, így azt akként elszámolni nem lehet.

A társasági adóról szóló, 1996. évi LXXXI. tv. 3. sz. mellékletének „B” fejezet 19. pontja alapján a munkavállalók részére kifizetett lakásbérleti díjat a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek kell tekinteni, ezáltal a társasági adó alapját ezzel az összeggel megemelni nem kell.

DT