Tehergépjármű vásárlás áfa szempontból

Kérdés:

Egy cég tehergépkocsi (használt) vásárlás előtt áll. Olyan gépjárművet vásárolnának, amelyet a gyár eredetileg tehergépkocsiként értékesített. Paraméterei: megengedett legnagyobb össztömeg: 2200 kg, 5 ajtós, szállítható személyek: 5 fő a sofőrrel együtt, az utasteret (akár 2, akár 5 személy szállítása esetén) gyári elválasztó rendszer különíti el a raktértől, forgalmi engedélyében N1 kód van feltüntetve és 8704-es vámtarifaszámmal történne a számlázás. Levonhatják-e a beszerzés, az üzemanyag és a fenntartási költségek áfáját, ha áfás bevétel érdekében használnák?

Válasz:

Amennyiben ezt a járművet a használat során nem alakították át személygépkocsivá, akkor lehetőség van arra, hogy a jelenlegi értékesítéskor is 8704-es vámtarifa számmal megjelöltként számlázzák.

A tehergépkocsi értékesítése során felszámított áfát a cég levonásba helyezheti, amennyiben a járművet adóköteles tevékenységükhöz használják. Ügyelni kell azonban arra, hogy ezt a járművet a további használat során is tehergépkocsiként használják, azaz ne alakítsák át személygépkocsivá. Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 11. § (2) b) bb) alpontja alapján ugyanis, ha a tehergépkocsit személygépkocsira alakítják át, akkor adófizetési kötelezettség keletkezik.

A tehergépkocsihoz használt üzemanyag áfája a benzin kivételével levonható. Ugyancsak levonásba lehet helyezni a tehergépkocsi fenntartásához beszerzett termékek, illetve igénybe vett szolgáltatások áfáját is.


DT